jan 26, 2016 Geen categorie 0 comment

WA verzekering verplicht of niet verplicht?

Is de WA verzekering verplicht?

[two_third]
De WA verzekering staat voluit voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Twijfel jij ook of het afsluiten van dit type verzekering verplicht is? Lees dan vooral dit artikel even door. Zo ben je helemaal op de hoogte!

Aansprakelijkheid voor je handelen

Ieder volwassen mens is volgens de wet aansprakelijk voor zijn of haar handelen. Heb je zelf kinderen die nog niet volwassen zijn, dan ben je wettelijk gezien ook voor hun handelen aansprakelijk als er schade ontstaat. Jouw aansprakelijkheid strekt zich zelfs nog verder uit. Ook je huisdier kan schade veroorzaken. Als eigenaar ben jij dan ook voor die schade wettelijk aansprakelijk.

Niet verplichte Aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn dus voortdurend situaties waarbij voor jou volgens de wet aansprakelijkheid kan ontstaan. Toch heeft de wetgever het niet nodig gevonden om in alle gevallen een WA verzekering verplicht te stellen. Wél is verzekeren voor deze wettelijke aansprakelijkheid verstandig, want de kosten bij schade kunnen flink oplopen. Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering die je vrijwillig afsluit, wordt door verzekeraars eenvoudigweg ‘Aansprakelijkheidsverzekering’ genoemd. Laat je in de winkel een dure theepot vallen, prikt jouw kind in het museum met een vinger door het schilderij of zet jouw hond de tanden in de dure pumps van de buurvrouw, dan ben jij voor je wettelijke aansprakelijkheid gedekt.
[/two_third]
[one_third_last]
wa verzekering verplicht
[/one_third_last]

WA verzekering auto

Er zijn ook situaties waarvoor de overheid wél een WA verzekering verplicht heeft gesteld. Het gaat in dit soort gevallen altijd om de wettelijke aansprakelijkheid voor jouw handelen in het verkeer. Bekend is de WA verzekering voor je auto. Je kunt hem los afsluiten of als onderdeel van je uitgebreidere autoverzekering met beperkt casco of allrisk. Veroorzaak jij een ongeluk, dan vergoedt jouw WA verzekeraar de schade waarvoor jij volgens de wet aansprakelijk bent. Dat is voor jou een geruststellende gedachte, want die schade kan soms duizelingwekkend hoog zijn. Maar het is vooral ook geruststellend voor de partij die schade leed, want die weet zeker dat de schade wordt vergoed.

Gemotoriseerde twee-, drie- en vierwielers

Niet alleen bij je auto is het afsluiten van een WA verzekering verplicht. Ook het rijden op je bromfiets, scooter of snorfiets kan tot de nodige problemen leiden. Rijden op zo’n tweewieler schept daarom ook de verplichting om je voor wettelijke aansprakelijkheid te verzekeren. Natuurlijk blijft het hier niet bij. Zo is ook een WA verzekering verplicht als je op je motorfiets, trike of quad stapt. Verplaats jij jezelf in een vierwielige brommobiel, dan geldt hetzelfde.

Op het water

Maar niet alleen op de weg neem jij deel aan het verkeer. Ook op het water zijn de verkeersregels streng. Je kunt bovendien door jouw handelen bij andere watergebruikers flinke schade veroorzaken. Hiervoor ben je dan volgens de wet aansprakelijk. Ga je dus eropuit in je pleziervaartuig, dan is ook hier een WA verzekering verplicht.

Is vergelijken nodig?

Je vraagt je misschien af of er een verschil in dekking is tussen de diverse WA verzekeringen. Is een WA verzekering verplicht, dan is er geen verschil. De dekking die de verzekeraar moet bieden is wettelijk vastgesteld. Bij de aansprakelijkheidsverzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, vind je wel grote verschillen in dekking, eigen risico en premie. Vooraf goed vergelijken luidt in dit geval onze tip!