jan 26, 2016 Geen categorie 0 comment

Nieuwe mogelijkheden voor hypotheekaanvraag ZZP’er

Het ondernemerschap, wat begint als een droom met oneindig veel mogelijkheden, zorgt er gaandeweg voor dat u weer ferm met beide voeten op de grond terecht komt. U weet natuurlijk als geen ander dat er veel bij het ondernemerschap komt kijken. Het pad van een ondernemer kent vele obstakels op zijn of haar weg, elk weer een uitdaging die overwonnen dient te worden. Een veelgenoemd obstakel is het verkrijgen van een hypotheek.

ZZP’er zijn en een hypotheek aanvragen

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis en het Kennis Instituut Zelfstandig Ondernemerschap (11-05-2015) blijkt dat zelfstandigen vaak de deuren voor zich dicht zien slaan zodra zij een hypotheek willen aanvragen. Aan het onderzoek werkten 651 zelfstandigen met een koopwoning en 200 met een huurwoning mee. Hieruit bleek dat 40 procent van de ZZP’ers hun huis hebben gekocht toen ze nog in loondienst waren en nog eens 40 procent verteld dat banken de hypotheek hebben verstrekt op het inkomen van de partner.

 

Banken hanteren verschillende methodes om de hoogte van de door u te verkrijgen hypotheek te berekenen. Wat veelal overeenkomt is dat de meeste banken willen dat u de jaarcijfers van uw onderneming van de laatste drie jaar toont. Dit doen zij omdat u als zelfstandig ondernemer een variabel inkomen heeft dat jaarlijks verschilt. Op basis van uw nettowinst berekenen zij het inkomen waarmee u een hypotheek kunt verkrijgen. Het laatste jaarinkomen weegt het zwaarst mee en als dit onder het gemiddelde zit, zullen zij het laatste jaar als leidraad nemen. Wilt u een nationale hypotheekgarantie, dan zal er worden uitgegaan van het inkomen wat er bij de laatste drie inkomstenbelastingaangiften is berekend.

 

Goed nieuws voor u als ZZP’er

Gelukkig is er ook licht aan de horizon voor u als zelfstandige. Hypotheekverstrekkers denken mee met u en spelen steeds meer en meer in op de veranderde arbeidsmarkt, waarin het aantal ZZP’ers gestaag groeit. In september 2015 zijn enkele banken begonnen met een pilot waarin zij zelfstandigen al na één jaar een hypotheek verstrekken. De banken die aan de pilot meewerken zijn De Hypotheekshop, Huis & Hypotheek, Obvion en Florius (onderdeel van ABN Amro). Daarnaast hebben in november 2015 hebben ook internetbank Knab, Aegon Bank en ABN Amro aangegeven deze hypotheken tegenwoordig te verstrekken.

 

Het aantal banken wat hieraan meewerkt groeit en dit betekent voor u dat u niet meer drie jaar hoeft te wachten voordat u een hypotheek kunt aanvragen. In plaats van vast te houden aan de drie jaar kijken ze steeds meer naar andere factoren die van invloed kunnen zijn. Een belangrijke leidraad is het toekomstperspectief van uw bedrijf en de verwachtte winst, maar ook kijken zij naar ontwikkelingen in de industrie.

 

Hoe berekenen zij uw hypotheek

Er zijn verschillende manieren die banken gebruiken om u één hypotheek na één jaar te kunnen aanbieden. Zo kunnen zij bijvoorbeeld om een percentage van de woningwaarde als extra onderpand vragen. Elk jaar wordt een gedeelte vrijgegeven totdat na een aantal jaar het volledige bedrag weer in uw bezit is. Een andere methode is om een lager percentage (bijvoorbeeld 75 procent) van uw eerste jaarinkomen te nemen als basis om de hypotheek te berekenen. Dit doen zij om ervoor te zorgen dat er verantwoordelijk geleend wordt.

 

Een goed vooruitzicht

Wilt u dus graag een nieuwe woning kopen dan zijn er meer mogelijkheden dan voorheen. U hoeft niet meer drie jaar te wachten voordat u kunt gaan lenen en banken zijn bereidwilliger u hierin u bij te staan. Na een jaar kunt u nu dus al in aanmerking komen voor een hypotheek. Mocht dit één van uw struikelblokken zijn in uw keuze in het diepe te springen en voor ondernemerschap te gaan, dan zijn deze nieuwe ontwikkelingen een steuntje in de rug.

Auteur: Erol Calicioglu