jan 26, 2016 Geen categorie 0 comment

Het lenen van geld

Heeft u geld nodig? Dan is er altijd de mogelijkheid om een bepaald bedrag van de bank of een andere financiële instelling te lenen. Dit kan op een aantal manieren, namelijk een hypotheek, doorlopend krediet aanvragen of een persoonlijke lening. Een onderhandse lening is ook een mogelijkheid, maar dan moet u wel een persoon hebben die u dit bedrag wilt lenen.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening waarbij er een kredietlimiet wordt opgesteld, aan de hand van uw persoonlijke uitgavepatroon, en geld hiervan op kunt nemen. Over dit opgenomen gedeelte zult u rente moeten betalen. Ook moet er natuurlijk afgelost worden, wat in verschillende maten kan. Een vast bedrag per maand of een variabel bedrag, maar aan de hand hiervan wordt wel het rentepercentage bepaald. Er kan echter wel weer van het afgeloste bedrag geleend worden en zo heeft zo ‘geen einddatum’.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een lening waarbij het bedrag in één keer op rekening van de consument komt. Iedere maand wordt er een vast bedrag aan rente en aflossing betaald en zo heeft u een duidelijk beeld bij de situatie waarin u zich bevindt. Dit soort leningen komen voornamelijk voor bij het kopen van een auto en boot en wordt in de volksmond ook wel autolening genoemd.

Advies

Het afsluiten van een lening hangt geheel af van uw eigen financiële behoeften en uw persoonlijke plaatje. Bij het aanschaffen van een eenmalige aankoop is het verstandig om een persoonlijke lening af te sluiten. Dit omdat u zo een duidelijk beeld heeft van uw persoonlijke situatie en dan kunt u een vast bedrag aflossen en aan rente betalen. Wanneer u voor een aantal maanden op uzelf gaat wonen, zonder een vast inkomen is het een aanrader om te kiezen voor een doorlopende krediet. U kunt uw geleende bedrag weer opnemen, of een gedeelte hiervan, wanneer u merkt dat u het op financieel gebied niet gaat redden.