jan 26, 2016 Geen categorie 0 comment

Waterschade melden en tegenmaatregelen nemen

Wat moet je eigenlijk doen bij waterschade?

[two_third]
De dinsdagochtend begon rustig in het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Plotseling stroomde in alle hevigheid het water naar binnen. Kort hierna moest het ziekenhuis besluiten tot evacuatie en tot haar spijt een enorme waterschade melden.

Wie draait op voor de schade?

Niet eerder werd het VU Medisch Centrum zo zwaar getroffen. De lager gelegen verdiepingen, waaronder het ketelhuis en de schakelruimte, liepen in één klap onder water. Een ramp voor alle betrokkenen en voor de verzekeraar waarbij het VU haar waterschade melden gaat.

De rampzalige overlast werd vermoedelijk in gang gezet door een fout bij graafwerkzaamheden. Ook de verzekeraar van het graafbedrijf is nu niet blij. Hij zal gaan opdraaien voor de wettelijke aansprakelijkheid van zijn klant. De verzekeraars van het VU Medisch Centrum zullen hiertoe ongetwijfeld een claim bij hem leggen.

Waterschade melden en tegenmaatregelen nemen

Ook in jouw woonhuis kun je waterschade lijden. Bel gelijk je verzekeraar, want tijdig schade melden is van belang. Daarnaast moet je zo veel mogelijk doen om verdere schade te vermijden. In Amsterdam sloot het waterbedrijf gauw de toevoer van nieuw water af en werd zo snel mogelijk het water uit de gebouwen weggepompt. Overkomt dit je thuis, neem dan ook direct zoveel mogelijk tegenmaatregelen.
[/two_third]
[one_third_last]
waterschade melden
[/one_third_last]

Inboedelverzekeraar of woonverzekeraar?

Maar bij welke verzekeraar moet je eigenlijk je schade melden? Voor veel mensen is dit verwarrend, want je hebt voor je huis vaak een woonverzekering en een inboedelverzekering. De woonverzekering verzekert jouw opstal, dat is je gebouwde woning en alle toebehoren die eraan vast zitten. Scheurt dus de waterslang van jouw afwasmachine en loopt je keuken onder, dan zal schade aan je inbouwkeuken onder de woonverzekering vallen. Staan de beschadigde spullen los in je huis, dan moet je de schade melden bij je inboedelverzekeraar. Die dekt namelijk de schade aan spullen die tot je huishouden behoren, maar wel gewoon verhuisbaar zijn.

Opstal-, inboedel- en glasschade

Bij waterschade heb je bijna altijd allebei je verzekeringen nodig. Denk maar weer even aan de schade in het VU Medisch Centrum. Na het wegpompen van het water liepen hier de moddersporen hoog langs de muren. Het ziekenhuis heeft dus schade opgelopen aan en in de wanden, maar ook aan de vastliggende bekleding op de ziekenhuisvloeren. Daarnaast dreven er computers en laboratoriumapparatuur rond. Bij uitstek objecten die bij het schade melden onder de inboedelverzekering vallen. Bovendien waren door de kracht van het water sommige ruiten kapot gedrukt. Vaak is de glasverzekering als extra module aan je opstal- of inboedelverzekering toegevoegd.

Heb je een ThuisOnlinePolis, dan zit je goed. Alle verzekeringen die met wonen samenhangen zitten bij deze verzekering in één pakket. Dit zorgt ervoor dat schade melden iets is dat je maar bij één verzekeraar doet. Deze handelt in één keer alle door jou ingediende schadeclaims af.

Speel op safe!

Je hoopt dat het je nooit overkomt. Maar heb je ooit een geval van waterschade te melden, meld die schade dan gelijk bij je woonverzekeraar en je inboedelverzekeraar. Beter één keer te veel gemeld, dan te weinig!