jan 26, 2016 Geen categorie 0 comment

Voip

De opmars van digitaal bellen

[two_third]

De laatste maanden heeft digitaal bellen het gebruikelijke ‘analoge’ bellen grotendeels vervangen. Dit digitaal bellen kennen we onder de naam Voice over IP of kortweg VoIp. Veel mensen zijn echter nog niet bekend met wat VoIP precies is, wat je er voor nodig hebt, wat het kost en wat de voor- en nadelen zijn.

[/two_third]
[one_third_last]
voip
[/one_third_last]

Wat is VoIP?

VoIP is de verzamelnaam voor spraak over een IP verbinding, in het meeste gevallen betreft dit het internet. VoIP kan echter ook over intranet (een intern VoIP netwerk). VoIP wordt ook wel bellen via het internet, internetbellen of internettelefonie genoemd. Deze uitdrukkingen omschrijven precies wat VoIP is: het voeren van een telefoongesprek via het internet. Het verschil tussen internetbellen en ouderwets bellen zit hem in het signaaltransport. De telecomaanbieder bij wie het internetbellen abonnement afgesloten is, transformeert de gesproken woorden (analoog) naar een digitaal signaal. Zie het als een soort datapakketje van enen en nullen die bij de ontvanger wordt afgeleverd en daar weer wordt omgezet naar een analoge boodschap, zodat de ontvanger de boodschap kan horen. Het datapakketje wordt door software zo verpakt, dat er veel minder capaciteit nodig is voor een gesprek ten opzichte van het reguliere bellen.

Goedkoper bellen

Internetbellen is goedkoper dan bellen via traditionele telefonie, zoals bellen met een ISDN-lijn. De gemiddelde besparing op binnenlandse en buitenlandse telefoonkosten bedraagt 25% tot 70%, afhankelijk van hoeveel je belt. Je betaalt daarnaast geen eenmalige kosten voor de telefooncentrale en geen aansluitkosten. Tevens verminder je de abonnementskosten omdat je slechts één abonnement per toestel hoeft af te sluiten, in plaats van per telefoonlijn.

Meer mogelijkheden

De kwaliteit van het signaal is beter bij VoIP, waardoor er zelfs high definition geluid geleverd kan worden. Een ander groot voordeel van internetbellen is dat er mogelijkheden zijn dan met bellen via de traditionele manier. Je bent niet meer aan een plek gebonden, aangezien je overal bereikbaar bent waar (mobiel) internet is. Daarnaast worden er vele verschillende functionaliteiten aangeboden zoals voicemail, doorschakelingen, wachtrijen en kun je via VoIP tevens videobellen.

Nadelen

Uiteraard zijn er ook nadelen aan bellen via VoIP. Zo is het noodzakelijk dat je altijd een internetverbinding hebt. Daarnaast heb je een speciale VoIP telefoon nodig of moet je een koppelstuk aanschaffen waarmee je met je huidige telefoon ook via VoIP kunt bellen. Bij een eventuele internetstoring kunnen de meeste aanbieders de gesprekken doorschakelen naar je mobiele telefoon.

Hoe kan je via VoIP bellen?

VoIP bellen kan zowel via ADSL als via de kabel of glasvezel. Het is mogelijk om je eigen toestel en telefoonnummer behouden. Het enige dat je nodig hebt om te kunnen internetbellen is een breedband internetverbinding en een speciaal modem. VoIP aanbieders bieden dit modem veelal gratis in bruikleen of vragen een eenmalige borg. De aansluitkosten en installatie hiervan verschilt per aanbieder. Het bellen gaat verder precies zoals je gewend bent en je hoeft je laptop of computer er niet voor aan te zetten.