jan 26, 2016 Geen categorie 0 comment

Slimme meter helpt besparen

De slimme meter: jouw digitale energiemeter

[two_third]

Onlangs is er een nieuwe generatie meter ontstaan die de huidige, traditionele meter gaat vervangen. De nieuwe, slimme meter is een digitale energiemeter voor gas en/of elektriciteit die jouw meterstanden automatisch aan de netbeheerder doorgeeft. Daarnaast krijg je met de slimme meter ook zelf inzage in jouw energieverbruik. Door apparaten of apps te koppelen aan de slimme meter kun je op eenvoudige manier zien waar je op kunt besparen. Je krijgt door de slimme meter namelijk precies te zien hoeveel energie je verbruikt en hoeveel energie je aanlevert wanneer je zelf energie produceert.

Ga verspilling tegen

Terwijl de fossiele brandstoffen steeds schaarser worden, blijft ons stroomverbruik stijgen. Alternatieve energiebronnen, zoals de wind- en zonne-energie, wekken op dit moment nog niet genoeg energie op om aan de huidige energievraag te kunnen voldoen. Daarom is het noodzakelijk dat we zuiniger worden in ons energieverbruik. De slimme meter geeft inzicht in jouw eigen energieverbruik en helpt de energieleverancier bij het afstemmen van energiestromen per regio. Zo helpt de slimme meter iedereen een handje op weg om verspilling tegen te gaan. Draag je eigen steentje bij door bijvoorbeeld bepaalde apparaten minder vaak te gebruiken of te vervangen voor een energiezuiniger model. Zo werk je niet alleen mee aan een duurzame wereld maar verminder je ook jouw eigen energiekosten.

[/two_third]
[one_third_last]
slimme meter
[/one_third_last]

Voordelen van de slimme meter

  • Met een slimme meter hoef je zelf geen meterstanden meer door te geven. De netbeheerder leest deze automatisch op afstand uit. Uiteraard handelen de energieleveranciers hier volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens, de Privacy Gedragscode en de Privacy & Security Eisen van Netbeheer Nederland.
  • Iedere twee maanden ontvang je een overzicht van je energieverbruik. Hierdoor kun je sneller aanpassingen doen om te besparen op je energieverbruik.
  • De slimme meter geeft nauwkeurige meterstanden door. Hierdoor ontstaan er geen misverstanden en hoeven er geen meterstanden geschat te worden. Daardoor is de jaar- of eindafrekening altijd nauwkeurig en gebaseerd op je werkelijke meterstand.
  • Omdat je zelf geen meterstanden meer door hoeft te geven is overstappen van energieleverancier gemakkelijk en snel geregeld.
  • Met behulp van producten en diensten die jouw energieleverancier ontwikkeld kun je jouw eigen energieverbruik beter beheren. Bijvoorbeeld door een app voor op jouw mobiele telefoon, tablet of display in jouw woning.
  • Wanneer je zelf energie produceert met bijvoorbeeld de hulp van zonnepanelen en dit terug aanlevert aan jouw energieleverancier, dan heb je hier geen aparte energiemeter meer voor nodig. Een slimme meter meet namelijk zowel de geleverde stroom als de terug aangeleverde stroom.
  • Met behulp van de slimme meter kunnen energiemaatschappijen beter monitoren hoeveel stroom en gas er op bepaalde tijdstippen of momenten benodigd zijn. Hierdoor kunnen ze vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen.

Voor wie is de slimme meter?

De slimme meter wordt beschikbaar gesteld voor alle huishoudens en midden- en kleinbedrijven in Nederland. De plaatsing hiervan is in de meeste gevallen gratis. De meterhuur voor de slimme meter is gelijk aan jouw huidige meterhuur. In de aankomende vijf jaar krijgen alle huishoudens in Nederland de slimme meter aangeboden. De regionale netbeheerder vervangt jouw huidige energiemeter en plaatst de nieuwe slimme meter. Je krijgt vanzelf bericht wanneer de meter bij jou geplaatst wordt. Hiervoor hoef je dus zelf niets te doen, tenzij je al eerder gebruik wilt maken van de slimme meter. In dat geval kun je een prioriteitsaanvraag voor een slimme meter doen bij jouw netbeheerder via de telefoon of via de website.

Wil je meer informatie over de slimme meter? Klik dan hier.