jan 26, 2016 Geen categorie 0 comment

Besparen door het ontkalken van je apparaten

Bespaartip

[two_third]

Waarschijnlijk is het een van de dagelijkse beelden die je nauwelijks meer verbaasd: een witte, schilferige aanslag in je waterkoker. Wist je dat deze aanslag een echte kostenvreter is en je hier gemakkelijk op kunt besparen? Het energieverbruik van je waterkoker stijgt en in het ergste geval raakt het apparaat er door defect. Door het regelmatig ontkalken van je apparatuur kun je aanzienlijk geld besparen.

Kalkaanslag ontstaat doordat drinkwater van nature calcium bevat. Tijdens het koken of verhitten van het water slaat het calcium neer op het verwarmingselement van de waterkoker of zet het zich af tegen de wanden en vormt daar kalksteen.

Als je de waterkoker niet regelmatig reinigt vormt zich een steeds dikker wordende laag kalksteen, dat er voor zorgt dat je apparaat niet langer efficiënt functioneert en meer energie verbruikt dan normaal. Onderstaand overzicht licht een tipje van de sluier op over hoeveel je kunt besparen door regelmatig de machine te reinigen.
[/two_third]
[one_third_last]
besparen door ontkalken
[/one_third_last]

Kalksteenlaag Energieverbruik
0,8 mm + 8,5 %
1,5 mm + 12,5 %
3,0 mm + 25 %
5,0 mm + 45%

Je apparatuur regelmatig ontkalken is een erg eenvoudige manier om geld te besparen op je stroomverbruik. Daarnaast kun je besparen op de eventuele reparatie van de apparatuur en besparen op de aanschaf van een nieuw apparaat.

Kalkaanslag is relatief gemakkelijk en voordelig te verwijderen. Dat maakt het besparen extra leuk! Het enige wat je hoeft te doen is een fles azijn aan te schaffen. Het zuur in de azijn lost de kalkaanslag snel op, zodat je apparaten weer volledig en efficiënt functioneren en je kunt besparen op energie.

De waterkoker ontkalken

Besparen op het stroomverbruik van je waterkoker is heel gemakkelijk. Giet een flinke scheut azijn in de waterkoker en meng dit aan met water tot het verwarmingselement volledig bedekt is met het mengsel. Laat de waterkoker met het mengsel een lange tijd staan, het liefst een hele nacht. Wanneer je ’s ochtends terugkomt zul je zien dat je waterkoker er weer zo goed als nieuw uitziet van binnen. Spoel de waterkoker wel eerst enkele keren om voordat je hem vult met water voor je kopje thee.

Het koffiezetapparaat ontkalken

Besparen op het stroomverbruik van je koffiezetapparaat doe je door een flinke scheut azijn in het waterreservoir te gieten en dit aan te vullen met water totdat het reservoir vol zit. Hierna laat je het apparaat koffie zetten totdat het reservoir leeg is, waarbij de machine van binnen ontkalkt wordt. Spoel het reservoir daarna om en zet nogmaals het apparaat aan om te spoelen.

De wasmachine ontkalken

Hoewel je het niet direct kan zien, is het verwarmingselement van je wasmachine extreem gevoelig voor kalkaanslag. Gelukkig kun je hier ook op besparen. Vul een wasbol met azijn, zet deze in een verder lege wastrommel en draai het wasprogramma af op 90° C. Terwijl het programma draait, kun je nog wat extra azijn toevoegen door middel van het vakje voor waspoeder en wasverzachter.

Je apparaten ontkalken neemt slechts een paar minuten tijd in beslag en stelt je in staat fors te besparen op je energierekening. Wacht dus niet te lang, koop een fles azijn en ga aan de slag met besparen!