jan 26, 2016 Geen categorie 0 comment

Oververzekerd aantal Nederlands groot

Oververzekerd? Check de dekking van je verzekeringen!

[two_third]
Elke dag loop je flink wat risico’s. Daar is niks mis mee, want dat hoort bij het normale leven. Gelukkig zijn er goede verzekeringen om die risico’s af te dekken. Maar daar kun je ook in doorslaan. Je bent dan oververzekerd. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat dit heel wat mensen overkomt. Vermoedelijk is zelfs de helft van de Nederlanders in meer of mindere mate oververzekerd.

Oververzekerd zijn en de assurantiebelasting

De Consumentenbond sprak in 2012 al uit dat Nederland naar haar mening een zwaar oververzekerd land is. Die vraag was actueel omdat de regering van plan was de assurantiebelasting in 2013 te verhogen van 9,7 naar 21 procent. Volgens het Verbond van Verzekeraars zou dit gezinnen per jaar zeker 100 euro meer gaan kosten. Uitgaande van de mate van oververzekerd zijn zoals de Consumentenbond die veronderstelde, was het vermoedelijk zelfs meer.
[/two_third]
[one_third_last]
oververzekerd
[/one_third_last]

Ook oververzekerd voor je auto?

Steeds wanneer onderzoek naar het oververzekerd zijn wordt gedaan, springt de autoverzekering er direct uit. Zo blijkt vaak het gekozen type verzekering te hoog voor de leeftijd van de auto. Is die ouder dan vier jaar, dan ben je eigenlijk al oververzekerd wanneer je de volledig casco dekking handhaaft. Een beperkt casco dekking is dan vaak een betere keus.
Niet alleen de verzekering voor de auto zelf kan leiden tot oververzekerd zijn. Ook de verzekering voor inzittenden is vaak dubbelop. Zo kun je een schadeverzekering voor inzittenden afsluiten die letselschade en schade aan kleding en bagage van jou en andere inzittenden na een ongeval tot een bepaald maximum vergoedt. Sloot je daarnaast ook een ongevallen-inzittendenverzekering af, dan overlapt de dekking in veel gevallen nodeloos en ben je dus oververzekerd.

Oververzekerd voor pechhulp en rechtsbijstand

Heb jij een Rechtsbijstandverzekering afgesloten, dan heb je daarbij misschien gekozen voor de ‘module verkeer’. Je bent dan al gauw oververzekerd als je de autoverzekering ook hebt aangevuld met een rechtsbijstandverzekering.
Ook voor een ander vervoersaspect geldt vaak dat je oververzekerd bent. Het gaat dan om de hulp bij pech. Bij veel mensen die oververzekerd zijn doet zich hier soms drie keer een overlap voor. Ze hebben recht op pechhulp door de ANWB of Route Mobiel, zijn hiervoor aanvullend verzekerd via de autoverzekering en beschikken ook nog over een mobiliteitsgarantie van hun garage. Ben je oververzekerd voor je auto, dan kan dit je zo 300 euro per jaar aan premie schelen. Best jammer dus!

Ook op reis oververzekerd zijn

Op nog meer gebieden treedt het euvel van oververzekerd zijn op. Bijvoorbeeld op reis met een dekking voor medische kosten, terwijl alles ook al door je zorgverzekering wordt gedekt.
Oververzekerd ben je ook als je voor elk artikel dat je koopt een extra verzekering afsluit. Een beetje geld reserveren voor eventualiteiten is vaak een stuk voordeliger. Bovendien kunnen verzekeringen voor mobiele apparaten als smartphone en tablet een samenval hebben met de bagagedekking in je reisverzekering of de buitenshuisdekking van je inboedelverzekering.
Kortom: het loont zeker de moeite om eens goed na te gaan of jij niet oververzekerd bent. Het scheelt je jaarlijks zo honderden euro’s aan kosten!