jan 26, 2016 Geen categorie 0 comment

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Zonder beroepsaansprakelijkheidsverzekering geen verweer

[two_third]
Ondernemen doe je niet alleen. Wekelijks heb je contact met een groot aantal mensen. Wanneer je een adviserende rol hebt, is het mogelijk dat je fouten maakt. Beroepsfouten noemen we dit. In dat geval ben jij aansprakelijk voor schade die geleden is door derden. Bij goed ondernemerschap hoort dat je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering tegen zulke risico’s bent ingedekt.

Een fout is zo gemaakt

Elke sector is anders, maar vaak adviseer je een klant eerst voordat je met leveren begint. Het kan gaan om de levering van een bepaald product of bijvoorbeeld om het installeren van diverse zaken. Ook kan het zo zijn dat het advies zélf jouw eindproduct vormt. Je bent dan bijvoorbeeld accountant, architect of belastingadviseur. Wat elk van deze situaties met elkaar verbindt, is dat elk advies het risico van fouten met zich meebrengt. Een kleine fout is nog wel acceptabel. Maar juist die onverwachte grote fout, die kan jou zonder Beroepsaansprakelijkheidsverzekering zomaar ineens de das om doen.
[/two_third]
[one_third_last]
Zakelijke beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten
[/one_third_last]

Geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten?

Een voorbeeld ter illustratie: Stel dat je evenementen faciliteert met partytenten, catering en bijbehorende apparatuur. Klanten komen naar jou toe voor een allesomvattend partyplan. Op Koningsdag organiseert jouw klant een door autodealers gesponsord evenement op een onverhard terrein in het centrum van de stad. Jij adviseert om tien partytenten in een kring op te stellen met een doorsnede van vijftig meter. Tien dealers zullen hier tegen betaling hun tweedehands auto’s uitstallen, elk voor hun eigen partytent. Ook lever jij de apparatuur voor een luxe catering van brood, saté en vis.

Op Koningsdag om half vijf in de ochtend beginnen jouw mensen met de opbouw van het geheel. Als alle tenten staan belt jouw voorman met een slecht bericht. De ontwerpafdeling is vergeten om grondplaten voor de drassige bodem in het ontwerpplan mee te nemen. Precies op dat moment begint het te regenen. Je herinnert je de advertentie voor een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering die je gisteren in de krant zag staan. Om half acht meldt de eerste dealer zich. Zijn mooi gepoetste auto’s zakken direct weg in de natte grond. De andere dealers zien hierna af van deelname. Het evenement moet worden afgelast en de etenswaren die jouw klant had ingekocht staan te verpieteren in een partytent. Jouw klant is woedend. De dealers willen hem niet betalen, zijn reputatie is flink geschaad en de geplande verkoop van het eten gaat niet door. Je kunt een fikse schadeclaim tegemoet zien.

Geen dekking, groot verlies

Had jij nu een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering gehad, dan had je direct kunnen bellen voor juridisch advies. Na ontvangst van de fikse claim had je deze direct kunnen doorsturen naar je verzekeraar. Die had kunnen besluiten dat een claim van 20.000 euro in dit geval te hoog was en had je kunnen voorzien van rechtsbijstand. Hoe het daarna ook verder zou zijn gegaan, je schade en proceskosten waren zeer waarschijnlijk gedekt geweest. Helaas is dit nu anders. Doordat je geen Beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebt, lijd je een enorm verlies.
Gelukkig is dit maar een verhaal en lees je het op tijd. Dit geeft je de mogelijkheid om snel een goede Beroepsaansprakelijkheidsverzekering te kiezen!