jan 26, 2016 Geen categorie 0 comment

Energielabel Woning verplicht voor woningeigenaren

Denk je aan je energielabel?

[two_third]

Denk je eraan een woning te verkopen of ben je op zoek naar een nieuwe huurder? Dan zijn er een aantal wijzigingen ingegaan sinds begin dit jaar, waarvan je op de hoogte dient te zijn. Een van deze wijzigingen betreft het Energielabel Woning.

Wat is het Energielabel Woning?

Het Energielabel Woning is, zoals de naam al zegt, een energielabel dat aangeeft hoe zuinig of onzuinig jouw woning op dit moment is. Wil je namelijk een huis verkopen of verhuren, dan is het van belang dat de nieuwe inwoner precies weet waar hij of zij aan toe is. Het Energielabel Woning geeft zekerheid over de mate van energie die de woning verbruikt. Een nieuwe huurder of koper kan zodoende een goede vergelijking maken op basis van het energiegebruik en de hiermee gepaard gaande maandelijkse kosten van de energierekening en de milieuvriendelijkheid.

[/two_third]
[one_third_last]
energielabel
[/one_third_last]

Welke informatie biedt het Energielabel Woning?

Het Energielabel Woning is gebaseerd op het bouwjaar van jouw woning, het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Potentiële kopers kunnen in een oogopslag zien of jouw woning zuinig of juist onzuinig is. Dit gebeurt aan de hand van de gekleurde labels, waarbij groen (klasse A) inhoudt dat jouw woning erg zuinig is en rood (klasse G) erg onzuinig.

Voordelen Energielabel Woning voor kopers

Het is natuurlijk eenvoudig te zien dat een Energielabel Woning verschillende voordelen biedt voor kopers. Zo kan een potentiële koper door middel van een Energielabel Woning een betere keuze maken voor zijn toekomstige woning, op basis van de kosten die hij of zij hiervoor kwijt is. Immers, een energiezuinige woning biedt niet alleen lagere maandkosten, maar ook een hoger wooncomfort, en is tevens beter voor het milieu, omdat er sprake is van minder CO2-uitstoot bij een groen Energielabel woning.

Wat betekent het Energielabel Woning voor u als verkoper?

Het Energielabel Woning is in eerste instantie bedoeld om verkopers en verhuurders bewust te maken van het energieverbruik van hun huis. Zo bestaat bij een minder energiezuinige woning namelijk de mogelijkheid om dit te verbeteren. Hiervoor kun je verschillende zaken aanpakken. Zo kun je bijvoorbeeld dubbele beglazing installeren of de isolatie van jouw woning verbeteren. Dit zorgt namelijk voor minder warmteverlies en dus ook voor minder CO2-uitstoot en een lagere energierekening. Woningen die in de Energielabel Woning A-klasse scoren, zijn tevens zelfvoorzienend. Dit houdt in dat er gebruik gemaakt wordt van zonnepanelen. Uiteraard is dit aanvankelijk een grotere investering, maar niet alleen verbeter je zo het Energielabel Woning van jouw eigen huis, maar ook verhoog je de waarde van jouw woning. Potentiële kopers kunnen dan met behulp van het Energielabel Woning ook in een keer zien dat jouw woning een stuk ‘groener’ is dan de woning van jouw concurrent. Kortom, jouw woning wordt aantrekkelijker op de huizenmarkt.

Groene energie is voordelig

De installatie van zonnepanelen is niet goedkoop, maar als alles eenmaal is geïnstalleerd, zal de onuitputtelijke hoeveelheid energie die gegenereerd wordt op lange termijn zeker geld besparen. In feite is het de betrouwbaarste en eenvoudigste manier om je maandelijkse uitgaven drastisch te verlagen. Groene energie door middel van zonnepanelen produceert meer energie dan je dagelijks verbruikt; het overschot kan opgeslagen worden, maar ook worden verkocht aan energieleveranciers. Tevens ben je niet meer afhankelijk van de fluctuaties van de energieprijzen, omdat je je eigen energie opwekt.

Nog geen definitief Energielabel Woning?

Aan het begin van 2015 hebben alle huiseigenaren een voorlopig Energielabel Woning ontvangen. Dit voorlopige Energielabel Woning is echter maar een schatting. Jouw echte score kan namelijk hoger of lager liggen. Wil je jouw huis in de verkoop zetten, dan is een definitief Energielabel Woning verplicht. Over dit proces en over het Energielabel Woning kun je meer informatie vinden op website van Zoek Uw Energielabel. Zoek uw energielabel.