Autodiefstal
Autodiefstal gedaald tot historisch laagtepunt
[two_third]
Afgelopen jaar gaf een flink aantal minder mensen een autodiefstal aan bij de politie. Titus Visser, directeur van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit zegt zelfs dat het aantal aangiften van autodiefstal in 2014 historisch laag was, wanneer we kijken naar de cijfers vanaf 2000. Vorig jaar werden er 10.712 aangiften van autodiefstal gedaan, een daling van 9 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
Een decennium geleden zagen de cijfers omtrent autodiefstal er een stuk minder rooskleurig uit. Zo werden er in 2000 rond de 25.000 aangiften gedaan, in 1995 bedroeg dit nog meer dan 26.000. De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit publiceert de criminaliteitscijfers sinds 1999, en geeft aan dat dergelijke autodiefstal overzichten sinds 1995 beschikbaar zijn.
Autodiefstal minder aantrekkelijk
Volgens de stichting beperkt de dalende trend zich niet tot alleen auto’s. Ook het aantal aangiften van diefstal van busjes, vrachtwagens en opleggers is gedaald. Dat zou volgens de stichting het gevolg zijn van de samenwerking tussen de politie, de verzekeraars en de RDW, de organisatie die de registratie van gemotoriseerde voertuigen uitvoert. Door deze samenwerking wordt na melding van een autodiefstal direct door de verzekeraar een digitale melding aangemaakt die daarna wordt doorgestuurd naar het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit. Hierdoor staat het kenteken zowel nationaal als internationaal gesignaleerd als gestolen. Dit zou autodiefstal minder aantrekkelijk maken voor criminelen.
Door de snellere signalering groeit de kans dat de autodieven worden gepakt. Daarnaast ontvangt de politie nauwkeurige informatie over de manier waarop een voertuig is ontvreemd. De snellere registratie van de autodiefstal verkort echter ook de termijn waarbinnen de eigenaar van een gestolen auto of een ander voertuig aansprakelijk kan worden gesteld.
[/two_third]
[one_third_last]
[/one_third_last]
Jonge auto’s gevoelig voor autodiefstal
Hoewel deze daling positief is, is er slecht nieuws voor degenen van wie er toch een auto wordt gestolen. In de meeste gevallen keren gestolen auto’s, die tussen de twee en vijf jaar oud zijn, niet meer terug naar hun eigenaar. Slechts tussen de 25 en 30 procent van deze voertuigen werd vorig jaar teruggevonden. Volgens Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit komt dit doordat de auto’s met name door criminele organisaties worden gestolen die de voertuigen ‘snel en definitief’ laten verdwijnen.
Daarnaast moeten vooral eigenaren van wat ouder type voertuig van Volkswagen, Audi en BMW het ontgelden. Deze auto’s zijn het meest populair onder de autodiefstal criminelen. Dit komt doordat de moderne uitvoeringen beter beveiligd zijn tegen autodiefstal, door onder andere startonderbrekers en andere type sloten en alarmsystemen.
Wat te doen bij autodiefstal?
Wanneer je slachtoffer bent geworden van autodiefstal, kun je dit het beste direct melden bij Aangifteloket Gestolen Voertuigen. Het Aangifteloket Gestolen Voertuigen is 24 uur per dag te bereiken via telefoonnummer 088-0087444. Probeer zo snel mogelijk te bellen, dit vergroot namelijk de kans dat je auto wordt teruggevonden. Meer informatie en extra tips bij autodiefstal in het buitenland kun je vinden op de website van de Politie.
Verzekering tegen autodiefstal
In het geval je auto niet teruggevonden wordt, wil je natuurlijk de autodiefstal vergoedt krijgen. Hiervoor moet je een autoverzekering afsluiten waarbij minimaal de dekking beperkt casco is afgesloten. Met een volledig casco verzekering, beter bekend als de allrisk verzekering, ben je ook verzekerd tegen autodiefstal.