Stroomverbruik
Smartphone groter stroomverbruik dan koelkast
[two_third]
Even snel een whatsapp bericht sturen, je inkomende mails checken of het laatste nieuws op de voet volgen. Niet vergeten om die leuke foto op Instagram te zetten en nog even de notities en agenda bij te werken in de telefoon. We zijn er maar druk mee. Gemiddeld werpen we elke tien minuten een blik op onze telefoon. Niet zo gek dat we een flink stroomverbruik hebben doordat de telefoon regelmatig opgeladen moet worden.
Meer stroomverbruik dan opladen alleen
Gemiddeld bedraagt het stroomverbruik van een smartphone, zoals bijvoorbeeld de iPhone, jaarlijks ongeveer 361 kilowattuur per jaar. Dit blijkt uit onderzoek van de Digital Power Group, een adviesbureau voor investeringen binnen de technologiesector. Dat is fors meer dan 322 kilowattuur jaarlijkse stroomverbruik van de gemiddelde koelkast. Het verschil in deze twee soorten stroomverbruik blijkt echter niet uit je energierekening. Gemiddeld verbruik je namelijk maar 3,5 kilowattuur op jaarbasis om jouw telefoon op te laden. Dat is zo’n honderd keer minder dan stroomverbruik dan dat van de koelkast. Hoe kan het dan dat je mobiel toch zo een groot stroomverbruik heeft?
Dat komt doordat het feitelijke stroomverbruik van een mobiele telefoon meer inhoudt dan het opladen van de telefoon. Zo maak je onder andere gebruik van een netwerk van zendmasten, en wordt je content opgeslagen in en opgediept uit datacentra. Wanneer je daar het gebruik van draadloze verbindingen en gebruik van data bij optelt, bedraagt het totale stroomverbruik van je iPhone maar liefst 361 kilowattuur.
[/two_third]
[one_third_last]
[/one_third_last]
Een uur lang video of twee koelkasten
Wanneer we het stroomverbruik op microniveau bekijken, betekent dat wanneer je wekelijks een uur lang video of muziekclips aan het streamen bent op je smartphone dit evenveel stroomverbruik oplevert als twee normale koelkasten. Dit lijkt overweldigend, echter is in deze berekening ook rekening gehouden met het stroomverbruik van het datacentrum waar de video opgeslagen is, de computers die de video naar je smartphone streamen en de energie die benodigd was om de apparatuur te vervaardigen.
10% van totaal wereldwijd stroomverbruik
Momenteel vormt verlichting de grootste sector wanneer het om stroomverbruik gaat. De zogeheten digitale ecosysteem sector, waar het verbruik van smartphones onder valt, groeit echter met een noodgang. Met een jaarlijks stroomverbruik van 1.500 terrawattuur vormt deze sector circa tien procent van het totaal stroomverbruik wereldwijd. Eén terrawattuur staat overigens voor een biljoen wattuur. Met een terrawattuur kunnen circa 90.000 huishoudens een jaar lang van stroom voorzien worden.
Ontwikkeling van alternatieven
De enige methode om het stroomverbruik van deze sector enigszins een halt toe te roepen, is door de ontwikkeling van efficiëntere apparatuur. Door de mobiele revolutie en de explosieve groei van draadloos transport van data is dit echter slechts een druppel op de gloeiende plaat. De verwachting is dat deze sector binnen twintig jaar de verlichtingssector heeft ingehaald. Dat komt andere doordat in tegenstelling tot een lamp of televisie, deze soort apparatuur vrijwel nooit compleet uitgeschakeld wordt. Hoe vaak zet jij bijvoorbeeld je telefoon volledig uit wanneer je gaat slapen? Precies.