In Nederland ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten vanaf het moment dat een auto op jouw naam geregistreerd staat. Deze verplichting is vastgelegd in de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen en houdt in dat je autoverzekering minimaal uit een WA verzekering moet bestaan. De Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen geldt overigens niet alleen voor auto’s, maar voor alle gemotoriseerde voertuigen, zoals brommers, scooters en motoren.
Wat onder de dekking van je autoverzekering valt is afhankelijk per module en per verzekeraar. Bij een WA verzekering ben je gedekt voor schade die jouw auto veroorzaakt aan andere personen of voertuigen. Met een WA verzekering + beperkt casco ben je naast bovengenoemde schade tevens verzekerd voor schade door brand, storm, of hagel. Daarnaast ben je verzekerd in geval van diefstal, ruitbreuk en aanrijdingen met dieren. Bij een WA verzekering + volledig casco, ook wel de allrisk verzekering genoemd, geniet je van de dekkingen van zowel schade aan andere personen, andere voertuigen en het eigen voertuig. In de meeste gevallen ben je dan ook verzekerd voor vandalisme, kwaadwilligheid van andere mensen en schade die ontstaat als gevolg van een technisch mankement aan jouw auto.
Wanneer je je jouw nieuwe autoverzekering hebt afgesloten, neemt de verzekeraar jouw aanvraag in behandeling. Om deze periode te overbruggen wordt er in de meeste gevallen een voorlopige dekking afgegeven. Dit is een tijdelijke verzekering waarmee je in de tussenperiode gewoon de weg mee op kan. Tijdens deze periode beslist de verzekeraar of jouw aanvraag wordt geaccepteerd of niet.
De meeste autoverzekeringen hebben een looptijd van een jaar. Dat betekent dat je eerst een volledig jaar verzekerd moet zijn voordat je de autoverzekering kunt opzeggen. Na dit jaar kun je de verzekering op ieder gewenst moment opzeggen. Sommige verzekeraars bieden je echter de mogelijkheid om binnen het jaar je verzekering op te zeggen, hierbij moet je wel rekening houden met een opzegtermijn van één tot twee maanden.
Wanneer je jouw auto verkoopt of total-loss rijdt, dan kun je jouw autoverzekering direct opzeggen. Ook wanneer jouw verzekeraar de premie en/of voorwaarden van jouw verzekering wijzigt, heb je het recht om jouw verzekering op te zeggen. De verzekeraar is verplicht je te informeren of en wanneer de polis wijzigt. Je hebt daarna een maand de tijd om je verzekering op te zeggen.
Je aantal schadevrije jaren kan je op een aantal verschillende manieren opvragen.
1. Via een Royementsverklaring
Je ontvangt een royementsverklaring nadat je jouw verzekering hebt beëindigd. Dit document is het bewijs van jouw opgebouwde schadevrije jaren. Heb je geen autoverzekering meer afgesloten na 1 september 2007? Dan moet je altijd jouw schadevrije jaren aantonen door middel van een royementsverklaring. Bewaar dit document goed, want hij wordt slechts eenmaal verstrekt.
2. Via de Centrale database
Wanneer je na 1 september 2007 een autoverzekering hebt afgesloten staan jouw opgebouwde schade vrije jaren geregistreerd in de centrale database, Roy Data. Nadat je jouw nieuwe autoverzekering hebt afgesloten, controleert de nieuwe verzekeraar jouw opgebouwde schadevrije jaren. Hier ontvang jij een schriftelijke bevestiging thuis van.
3. Via jouw leasecontract
Wanneer je in een leaseauto gereden hebt, kun je jouw aantal schadevrije jaren opvragen via de leasemaatschappij. Zij geven een verklaring af waarin staat aangegeven welke en hoeveel eventuele schades je hebt geclaimd. Op basis van deze gegevens bepaalt jouw nieuwe verzekeraar jouw aantal schadevrije jaren wanneer je jouw eigen auto wilt verzekeren.